Blagodeti lavande

Lavanda je od davnih dana poznata po svojim lekovitim svojstvima, a njeno eterično ulje je divnog i opojnog mirisa, pa je čest i cenjen sastojak kozmetičkih preparata.

Ova žbunasta, višegodišnja biljka, prepoznatljivih ljubičastih cvetova, uspeva u mediteranskim, ali i kontinentalnim područjima, dobro podnosi mraz i spada u ekološke, jer ne zahteva nikakvu hemijsku zaštitu- što je veoma važno kod primene u prirodnim ili organskim preparatima.

Nekada su je koristili stari Grci i Rimljani, pre njih Egipćani, za spravljanje mirisnih kupki, zavodljivih parfema, ispiranje rana, kao zaštitu od komaraca, začin u hrani. U nadolazećim vekovima, sušene cvetove lavande dame su stavljale u fioke sa odećom, u jastuke radi mirnijeg sna, natapale su svoje rukavice njenim mirisom kao pomoć kod iznenadnih nesvestica...

Primena lavande nije se mnogo promenila od tada. Dokazana su njena blagotvorna dejstva kod bronhitisa i upala grla, otežanog varenja, pri zarastanju i dezinfekciji rana i opekotina, problema sa nesanicom... Kupka sa eteričnim uljem lavande opušta i umiruje, smanjuje krvni pritisak i pomaže kod nervoze i napetosti. Takođe, masaža ovim uljem povoljno deluje na reumatske tegobe. Korisna je i kod problema sa aknama i ekcemom, jer podstiče regeneraciju tkiva zbog svojih protivupalnih svojstava i jedna od retkih biljaka čije eterično ulje se može naneti direktno na kožu.

Lavanda je oduvek bila poštovani prirodni lek za mnoge probleme, začin i miris, ali je sa ekspanzijom hemijski tretiranih biljaka i raznoraznih medicinskih proizvoda, nepravedno zapostavljena kao zastarela i „nemoderna“. Pa ipak, nakon dokazane štetnosti mnogih sastojaka koji su se upotrebljavali ili se upotrebljavaju i dalje u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji, sve je više onih koji se okreću ka prirodi i njenim izvorima pomoći, ali i onih koji koji se bave proizvodnjom prirodnih melema, krema, čajeva, dodataka ishrani, a tim putem kreću i veliki kozmetički brendovi, pa u svojoj ponudi imaju uvršteno i sve ono što nosi oznaku „bez parabena, parafina, silikona, parfema, veštačih boja, dodataka“ i „napravljeno od 99% prirodnih sastojaka“. U ovo doba ubrzanog načina života i rada, „spora“ priroda i prirodno se vraćaju na velika vrata, a time i upotreba lavande.

Similar articles

Nega u starom veku
Nega u starom veku
Zdravlje i lepota su oduvek važni ljudskom rodu. Pojam lepog menjao se kroz vekove i nije bio isti kod starih Egipćana, antičkih Grka ili severnoameričkih Indijanaca. Menjala su se i sredstva kojima...