Čuvar zdravlja - kokosovo ulje

Kokosovo ulje je jestivo ulje koje se dobija ceđenjem (najčešće sušenog) mesa zrelog kokosa sa kokosove palme. Njegova primena je raznolika- veoma je korisno u ishrani i u kozmetičkim proizvodima, a retko koje ulje se može time pohvaliti.

Godinama je bilo nepravedno zapostavljeno, jer se smatralo da je štetno za organizam zbog velike količine zasićenih masti, a naučne studije su pokazale da su zasićene masti loše za srce. Međutim, dalja istraživanja govore da, kada je reč o kokosovom ulju, ovo ne važi zbog specifičnosti samih zasićenih masnih kiselina- laurinske, kaprinske i kaprilske (slične masne kiseline se nalaze i u prvom majčinom mleku koje pomaže u formiranju detetovog imunog sistema). Tako da je kokosovo ulje, u stvari, drugačije od ostalih zasićenih ulja, jer se ono, u našem organizmu, pretvara u energiju, a ne taloži u obliku masti. Zbog svega ovoga, veoma je pogodno za upotrebu u ishrani, a i stabilnije je na visokim temperaturama od ostalih popularnih ulja (npr. od sojinog i lanenog ulja, od ulja od repe) - potrebno je samo da znate  da je tačka dimljenja kokosovog ulja 175 stepeni, pa se pri njegovom korišćenju za prženje preporučuje upotreba regulatora temperature. Pre upotrebe kokosovog ulja, treba proveriti na pakovanju da li je namenjeno za pripremanje hrane ili za spoljnu upotrebu. I jedna napomena: nije pogodno za hladna jela (npr. kao preliv za hladne salate), jer na temperaturi nižoj od 24 stepena prelazi u čvrsto stanje, pa će na hrani formirati čvrst, beli sloj koji ne izgleda baš primamljivo, a ni jestivo.

Takođe, zbog svojih izrazitih antimikrobnih svojstava- deluje protiv gljivica, virusa i bakterija, kokosovo ulje može biti saveznik u borbi protiv pelenskog ojeda, herpesa, kandide, infekcija urinarnog trakta, malih boginja, gripa, hepatitisa C itd. Blagotvorno deluje i na varenje (poboljšava probavu i apsorpciju hranljivih materija), jačanje imuniteta, kod problema sa jetrom, bubrezima, štitnom žlezdom, kostima i zubima, kod srčanih oboljenja, a zbog lake svarljivosti, energije koju daje i ubrzavanja metabolizma preporučuje se osobama koje žele da smanje telesnu težinu i dijabetičarima. Kokosovo ulje kontroliše nivo holesterola, pomaže u održavanju PH vrednosti, odlično je detoksikaciono sredstvo i antioksidant.

Kokosovo ulje ima veoma dug rok trajanja- naročito devičansko, neće se pokvariti na sobnoj temperaturi, tako da ne mora da se čuva u frižideru, za razliku od drugih ulja.

Kad su kozmetički preparati u pitanju, kokosovo ulje možete naći svugde- od šampona, maski za kosu, krema za lice i telo. Preporučuje se i njegova samostalna upotreba- npr. kao ulje za ispucale vrhove kose ili kod problema sa izrazito suvom kožom tela, a ima ga i u raznim „kućnim“ receptima- recimo, ovaj piling je lako napraviti: u teglicu sipajte kokosovo ulje, sitno rendanu koru od pomoranže i šećer (beli, žuti ili smeđi) i to po 1/3 teglice od svakog sastojka, promešajte i uživajte.

Freshka Gora koristi kokosovo ulje u svojim ručno rađenim proizvodima, pa je tako ono jedan od sastojaka balzama Venvital i Blago licu mom i u Deostikovima koji štite od neprijatnih mirisa i fino neguju, često iziritiranu, regiju pazuha.

Koristi od kokosovog ulja su zaista višestruke, jer je hranljiva i zdrava namirnica, a odličan je i za spoljašnu upotrebu, pa možemo reći da je dobro i poželjno imati ga u kući.