Divlji origano, antibiotik iz prirode

Vranilova trava ili divlji origano (Origanum vulgare) raste kao samonikla biljka na planinskim terenima južnog Mediterana. Postoji više vrsta ove biljke, a najčešće se koristi Origanum minutiflorum, endemska vrsta koja raste na manje pristupačnim područjima, na jugu Turske. Ova vrsta je veoma cenjena, jer sadrži najveći procenat aktivne supstance karvakrola – koji je glavni antibakterijski sastojak divljeg origana.

Divlji origano je aromatična, višegodišnja, zeljasta biljka sa čvrstom stabljikom koja može dostići visinu i do pola metra, a pri vrhu je veoma razgranata, zelene ili crvenkaste boje. Listovi su joj ovalni, zašiljeni i po obodu blago nazubljeni, a cvetovi su purpurno-crveni do ljubičasti. Vranilova trava cveta od juna do avgusta, kada se i bere nadzemni deo biljke i suši.

Fitoterapeuti ističu da je divlji origano jedna od najlekovitijih biljaka zbog svoje izuzetne sposobnosti uništavanja bakterija i gljivica i zato preporučuju da bi svako domaćinstvo trebalo da ga ima.

Najčešće se koristi kao čaj, samostalno ili u mešavinama, ali i ulje od divljeg origana postaje sve popularnije. Čaj ima jaka antibakterijska svojstva i odlične rezultate daje u lečenju problema izazvanih ešerihijom, stafilokokama, salmonelom i gljivicom kandidom. Pored ovoga, pokazao se i kao veoma delotvoran kod želudačnih, urinarnih i crevnih tegoba, neredovnih menstruacija, poremećaja metabolizma, nedostatka apetita, zatim kod ekcema, bolesti disajnih organa, grčeva u mišićima i reume.

Esencijalno ulje divljeg origana je efikasna pomoć u slučajevima infekcije grla i usta, ublažava kašalj i povećava odbrambenu sposobnost organizma. Prednost ovog ulja (i biljnih ulja uopšte) je što bakterije ne razvijaju otpornost kao u slučajevima klasičnih lekova na bazi antibiotika, pa se može koristiti bez bojazni da će njegovo lekovito dejstvo oslabiti. Takođe, sjajan je i antioksidans, čak nekoliko stotina puta „jači“ od zelenog čaja.

Ako kupujete čaj ili ulje divljeg origana, povedite računa o poreklu proizvoda. Isto tako, kada su u pitanju čajevi, melemi, tinkture i slično koji sadrže divlji origano, proverite da li proizvod ima sertifikat i da li je divlji origano korišćen u njegovom sastavu organski ili nije, jer samo takav – organski – ima sva ova navedena lekovita svojstva. U poslednje vreme, zatrpani smo reklamama raznoraznih proizvoda na bazi divljeg origana, te je (nažalost) povećana i mogućnost pojave onih „lažnih“. A ukoliko niste ljubitelj prirodnih preparata, uvek ga možete koristiti i „samo“ kao začin, jer je prijatnog ukusa i divnog mirisa ili za aranžiranje ukrasa od cveća pošto ne gubi boju dugo čak i nakon sušenja.