Lekovito more

Ukoliko volite more i uživate u aktivnostima koje ono donosi, evo nekoliko činjenica koje će potvrditi ono što ste, verujem, već i naslućivali leškareći pored vode.

Morska voda sadrži oko 35gr različitih soli po jednom svom litru. To naravno znači da je znatno gušća od „slatke“ vode, a samim tim je i plivanje lakše u njoj. Morska so je veoma lekovita, pa se zato posle boravka na moru vratimo kući odmoreni i preporođeni. Nauka kaže da to nije samo lični osećaj, već da je to zaista tako.

Plivanje u moru ojačava mišiće celog tela i podstiče pravilan razvoj, poboljšava cirkulaciju, snižava visok krvni pritisak i normalizuje rad srca. Morska so pomaže u balansiranju nivoa kiseline u telu, ojačava imunološki sistem, olakšava tegobe disajnih organa i oporavlja i štiti sluznicu nosa. Zato se deci najviše i preporučuje odmor na moru, a naročito šetnja ujutru i uveče pored vode – da udišu „morski vazduh“, jer su ona do određenih godina veoma sklona raznim respiratornim infekcijama koje iscrpljuju organizam.

U morskoj soli, uz natrijum hlorid, nalazimo više od osamdeset različitih elemenata u tragovima – poput kalijuma, magnezijuma i mangana. Metabolički poremećaji, kao što je dijabetes, mogu se uspešno ublažiti ili držati pod kontrolom redovnim uzimanjem morske soli, jer ona pomaže smanjenju nivoa šećera u krvi. Na isti način se sprečava i leči osteoporoza, kao i bolni grčevi mišića koji nastaju usled nedostatka kalijuma i magnezijuma.

Pošto je morska so prirodni pročišćivač krvi i ćelija kože, jer sadrži veliku količinu vitamina C koji deluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale, dok magnezijum u njoj omogućava to efikasno delovanje antioksidansa, sa letovanja se vratimo glatke, čvrste i zategnute kože.Vitamini i minerali kojih ima u velikim količinama u morskoj vodi poboljšavaju ćelijski metabolizam, održavaju tkivo hidratizovanim, podstiču cirkulaciju na samoj površini kože i povećavaju snagu ćelijske membrane.

Kalcijum u morskoj soli pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži, dok sama njena tekstura deluje kao prirodni piling i pomaže da se ukloni gornji sloj mrtvih ćelija kože. Možete napraviti sami odličan piling za telo tako što ćete pomešati malo zagrejanog kokosovog ulja i morsku so. Koristite ovaj piling dva, tri puta nedeljno tako što ćete masirati željene delove tela laganim, kružnim pokretima. Koža ne sme biti suva – pre pilinga se pokvasite, a rezultate ćete videti veoma brzo, jer morska so potpomaže limfnu drenažu i izvlači nakupljenu vodu i toksine iz potkožnog tkiva.

I na kraju, setite se koliko šuštanje vode i talasa deluje umirujuće na dušu i kako smo lepi i opušteni na letovanju, pa nakon svega rečenog, uživajte na moru ako ste u mogućnosti i budite svesni lekovitog učinka koje ono ima na Vaš organizam ili pravac prodavnica, u kupovinu morske soli, pa makar i samo na taj način ugodite sebi.