Lepota prirodne kozmetike

Šta je u stvari prirodna kozmetika? Osnovni kriterijum je da svaki sastojak proizvoda mora biti prirodnog porekla i minimalno dodatno obrađen. U toku procesa proizvodnje prirodne kozmetike koriste se najčešće ručno pravljeni ekstrakti lekovitih biljaka, prirodni voskovi, voda, biljna i eterična ulja, kao i alkohol nastao ekstrakcijom biljaka. Takođe, sam proces proizvodnje mora biti jednostavan i brz kako bi sastav krajnjeg proizvoda (melema, kreme i dr.) bio što bliži sastavu izvornog biljnog materijala.

Prirodna kozmetika ne sme da sadrži hemijske i sintetičke konzervanse, emulgatore, mirise i boje, silikon, parafin, vazelin, zatim genetski modifikovane organizme i sirovine životinjskog porekla (izuzev meda i voska). Prirodna kozmetika se ne testira na životinjama i amabalaža u koju je upakovana mora biti ekološki prihvatljiva.

Pošto se pri izradi prirodne kozmetike ne koriste konzervansi, odgovor na pitanje kako ona opstaje bez njih je sledeći: kao konzervansi deluju prirodne komponente proizvoda- propolis i prirodni alkohol, zatim eterična ulja, kao i određeni postupci pri izradi i pakovanju. Tako se sprečava kontaminacija proizvoda i obezbeđuje mu se dug vek trajanja- i do tri godine.

Ukoliko vas interesuje zašto biste se uopšte odlučili za prirodnu kozmetiku, treba da znate da ona ne stvara zavisnost i ne dovodi do smanjenja željenog učinka kao neki sintetički kozmetički proizvodi usled razvijanja prirodne otpornosti kože na hemijske sastojke. Prirodna kozmetika ne opterećuje našu kožu i podstiče njenu samokorektivnu funkciju, uravnotežava duh i telo, poštuje prirodan ritam kože, jer nega kože je mnogo više od pukog fizičkog negovanja.

A kako se pravi prirodna kozmetika u Freshkoj Gori? Sanja Kun, dipl. agronom, vlasnica Freshke Gore i žena pod čijim vrednim rukama nastaju svi proizvodi Freshke Gore, u proces proizvodnje unosi ljubav i pažnju i kaže: „Kada biram sastojke, uvek me zanima kako će oni delovati na kožu- jesu li dovoljno blagi (Nevenova mast) i dovoljno jaki (Venvital balzam) da pruže baš ono što je potrebno. Koristim poznate biljke koje su već oprobane i proverene u narodu, pa postoji svest o njihovoj delotvornosti. To su biljke koje rastu na Fruškoj Gori- hajdučka trava, kesten, neven- koji se gaji u skoro svakoj bašti, lavanda koja se odomaćila u našim krajevima. Takođe mi je bitna cena sirovina, da je u prihvatljivim okvirima, da bi proizvodi bili pristupačni ljudima. Bitno mi je da ulja koja koristim budu sveža, da ambalaža bude kvalitetna, od materijala koji ne ispušta štetna isparenja. Prostor u kom radim mora biti čist, sve radne površine besprekorne, a takođe vodim računa i da ne pravim velike zalihe proizvoda kako bi što svežiji stizali do kupaca.

Proizvodni proces Freshke Gore se odvija svakodnevno, uz vikend pauze, a po potrebi i tada teče. S obzirom da imamo nekoliko grupa različitih proizvoda i sama proizvodnja je šarenolika, a tokom pravljenja melema potrebna je dodatna pažnja, pa se tada rade samo oni. A uz sve to, celokupnu proizvodnju volim da „začinim“ dobrom muzikom sa radija :).“

 

Dakle, lepota prirodne kozmetike je u njenoj jednostavnosti i bliskosti sa prirodom, a u prirodu možemo imati puno poverenje, jer ona pažljivo neguje naše telo i doprinosi očuvanju zdravlja.