Maslinovo ulje i zdravlje

Divno, hranljivo i ukusno maslinovo ulje se dobija ceđenjem plodova masline i ima veoma široku upotrebu- u kulinarstvu je zdrav sastojak jela i salata, naročito u mediteranskoj kuhinji, zatim u kozmetičkoj industriji, medicini i raznim receptima za izradu „kućnih preparata“ za lice, telo i kosu.

Pozitivno dejstvo ovog ulja na naš organizam je odavno dobro poznato u narodnoj, ali i u stručnoj medicini. Zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, polifenola i antioksidanata priznato je kao dijetetski proizvod. Takođe, osobe alergične ili preosetljive na supstance dobijene veštačkim putem u kozmetičkim proizvodima mogu ga bezbedno koristiti.

Maslinovo ulje je veoma korisno u lečenju ekcema, psorijaze, dermatitisa i problema izrazito suve kože. Možemo ga naći u kremama za lice, kupkama, sapunima, šamponima, uljima za masažu, jer ono hrani i jača kožu i kosu, vraća vlagu i štiti, a to je naročito važno u hladnim danima, kada nam ledeni vetar i suvoća vazduha stvaraju dodatne tegobe.

U ishrani, maslinovo ulje je dokazano delotvorno u smanjenju rizika od tumora, za čišćenje organizma, protiv želudačnih i crevnih upala, kao sredstvo za uništavanje raznih vrsta bakterija, u borbi protiv opstipacije creva uzrokovane nezdravom hranom, dugotrajnim sedenjem i stresom (jedna do dve kafene kašike devičanskog, po mogućstvu domaćeg maslinovog ulja, ujutru na prazan stomak pomoći će vam sa ovim problemom). Takođe, uravnotežava nivo holesterola u krvi i štiti srce i krvne sudove, ublažava bolove od reumatoidnog artritisa i pozitivno deluje na očuvanje zdravlja kosti i zglobova. Uopšte uzev, zbog svog specifičnog sastava i činjenice da je bogato vitaminima A, E, betakarotenom i polifenolima, maslinovo ulje je temelj svake zdrave ishrane.

Dodajte maslinovo ulje u salate koje spremate, povremeno zamenite suncokretovo ili drugo ulje za prženje i spremite ribu, meso ili povrće na zdraviji način, potopite ruke grube od pranja sudova u kupku od blago zagrejanog ulja i malo limunovog soka i zalečite zanoktice i suvu kožu, pojedite pre ručka nekoliko zelenih maslina (ali pazite da ne preterate zbog njihove kalorijske vrednosti), napravite marinadu od maslinovog ulja i nekog sezonskog povrća, prelijte kozji sir i uživajte u ukusima. Počastite svoje lice, kosu ili telo nekim preparatom koji sadrži ovo ulje ili napravite sami npr. božanstveno pakovanje za kosu od zgnječenog avokada, žumanceta i maslinovog ulja, izmasirajte umorne noge mešavinom lavandinog i maslinovog ulja ili poslušajte svoju baku i sledeći put se pre i posle sunčanja namažite upravo uljem od maslina... Mogućnosti je zaista bezbroj, a blagotvorno dejstvo na vaš organizam će se ispoljiti veoma brzo- bićete zdraviji, a time i zadovoljniji i lepši.