Neodoljivi kakao buter

Kakao buter se dobija iz kakao zrna i pored kakao praha, osnovni je sastojak čokolade. Možda nas njegov miris zato i asocira na čokoladu i mami da ga pojedemo :) . Veoma je kaloričan i sadrži velike količine zasićenih masti, pa se savetuje oprez kod korišćenja u ishrani.

Kakao buter je u čvrstom stanju na sobnoj temperaturi, ali tokom letnjih dana, kada su temperature više, prelazi u tečno stanje. Ne treba ga držati direktno izloženog sunčevoj svetlosti niti u blizini izvora toplote.

Osim u ishrani, kakao buter se upotrebljava i u hemijskoj i kozmetičkoj industriji. Veoma je koristan i bogat izvor antioksidanata, a može se koristiti u vidu losiona, krema i ulja. Obiluje vitaminom E i odličan je zaštitnik kože, omekšava je, hrani i hidrira. 

Mnoge su prednosti kakao butera kad je u pitanju nega kože. Zahvaljujući antioksidantima i hranljivim materijama koje sadrži štiti kožu od znakova prevremenog starenja i od štetnih uticaja spoljašnje sredine. Pomaže pri uklanjanju mrtvih ćelija kože, izglađuje bore, vraća sjaj i elastičnost. Pošto odgovara svim tipovima kože, a naročito osetljivoj, preporučuje se za umirivanje kože i kod problema sa ekcemom i psorijazom. Balzam Blago licu mom Freshke Gore će posebno prijati onima kojima je koža lica siva i umorna, baš zbog blagodeti kakao butera koji je jedan od sastojaka ovog balzama.

Kakao buter pomaže pri uklanjanju ožiljaka, fleka i strija, pa njegova redovna upotreba dovodi do vidnog poboljšanja izgleda kože. Brzo se upija i ne masti kožu. Odličan je i za negu suvih i ispucalih usana, naročito tokom zimskih dana- isprobajte Medene balzame Freshke Gore koji u sebi sadrže ovaj buter. Možete ga koristiti i tokom sunčanja i dobićete divan preplanuli ten, samo imajte na umu da kakao buter ima nizak zaštitni faktor, te se dodatno štitite nekim preparatom.

Ukoliko vam je kosa suva i beživotna, kakao buter će biti od pomoći, jer jača oštećenu kosu, daje joj volumen i štiti je od isušivanja.

Uvrstite kakao buter u dnevnu negu i koža će vam povratiti zdrav sjaj, mekoću i elastičnost, bićete divno mirisni :) i zaštićeni od isušivanja, što je posebno važno sada kada radijatori/ peći i ostala grejna tela nemilice isušuju vazduh u prostorijama u kojima boravimo, a vreme koje provodimo na svežem vazduhu je drastično smanjeno.