Njegovo veličanstvo - med

Med je sirupasta, veoma gusta i slatka materija, proizvod medonosnih pčela. Može biti dobijen od samo jedne vrste biljke (npr. bagremov med) ili sa više vrsta biljaka (livadski, cvetni med i dr.). Naziv potiče od praindoevropskog medhu, što je veoma slično izrazu med u srpskom jeziku. Koristi se još od davnina- jedno od prvih pominjanja meda je čak u sumerskim i vavilonskim tekstovima koji su napisani klinastim pismom. U početku se koristio u obredima, a kasnije i kao hrana. Zapise o medu nalazimo i u Bibliji, Kuranu i raznim spisima antičke Grčke, a stari Egipćani su ga koristili u procesu balsamovanja. Poznato je i alkoholno piće sa medom koje su Grci smatrali svetim pićem Olimpa. Med je služio i kao sredstvo plaćanja zbog svoje dragocenosti, kao zaslađivač, za pravljenje napitaka i lekova, ali i maltera. Njegova upotreba nije se mnogo promenila od tih starih vremena, danas ga koristimo praktično u iste svrhe kao i nekad.
U kozmetici, med je veoma cenjen prirodni proizvod za negu svih tipova kože, uključujući i osetljivu. Umiruje upale, ubrzava regeneraciju, sprečava isušivanje kože, prerano starenje i pojavu bora, jer ima svojstvo privlačenja i zadržavanja vlage. Takođe, štiti kožu od štetnog delovanja spoljašnjih uticaja, umanjuje pojavu ožiljaka, podstiče obnovu tkiva.
Pčelinji vosak i propolis su proizvodi koje dobijamo uz med. Pčelinji vosak je jedan od važnih sastojaka kozmetičkih proizvoda, jer stvara tanak film na koži, a ne začepljuje pore, dobro se upija i najbolja je prirodna zaštita od vetra, hladnoće i drugih faktora koji uzrokuju nelagodu. Usporava gubitak vlage i starenja, a koža je od njega nežna, glatka i elastična. Propolis se koristi zbog svojih protivupalnih i regenerativnih svojstava. Deluje umirujuće, smanjuje otok i crvenilo, ublažava bol i sprečava pojavu ožiljaka, pa je odličan kod opekotina raznih vrsta. Propolis izrazito povoljno deluje na mnoge bolesti kože i vlasišta i ubrzava zarastanje rana.
Zbog dokazano blagotvornog dejstva na kožu, proizvodi Freshke Gore u svom sastavu sadrže med, pčelinji vosak i propolis. Balzam Blago licu mom divno hrani kožu, smiruje crvenilo i ublažava bore zahvaljujući, između ostalog, medu i pčelinjem vosku i u ovim vetrovitim, hladnim danima pruža zaštitu sprečavajući njeno isušivanje. Pčelinji vosak u Venvitalu daje koži elastičnost i ublažava upale, dok u Deo stikovima i Nevenovoj masti intenzivno štiti suvu i osetljivu kožu od iritacije. Takođe, med i pčelinji vosak sa ostalim sastojcima u Medenim balzamima neguju usne i čine ih nežnim, mekanim i neodoljivo mirisnim. A ukoliko volite prirodne, ručno rađene sapune sa medom, probajte sapun Chisto Med- propolis, prija i masnom tipu kože- zbog propolisa, a i onom suvom- zbog meda, nežno čisti i ostavlja kožu osveženom bez neprijatnog osećaja zategnutosti i isušivanja.
Ukoliko ste u mogućnosti, pojedite jednu kašiku meda svaki dan, koristite za telo i lice proizvode na bazi meda i uživajte u ovim predstojećim zimskim danima sigurni da ste zaštićeni i negovani.