Prirodna snaga hajdučke trave

Hajdučka trava ili stolisnik je izuzetno lekovita biljka, prijatnog mirisa, belih cvetova u obliku cvati na vrhu stabljike. Raste kao samonikla biljka, uz puteve, na livadama i pašnjacima. Cveta tokom leta i tada se i bere. Latinski naziv- Achillea millefolium potiče iz grčke mitologije, prema junaku Ahilu koji je ovom biljkom zacelio rane, a stari Grci su je koristili više od 3000 godina u te svrhe, dok je naziv hajdučka dobila po hajducima koji su je takođe koristili za vidanje rana. Američki starosedeoci su je upotrebljavali za previjanje rana, protiv infekcija i za zaustavljanje krvarenja. Kineska medicina poznaje ovu biljku kao odličan lek za bubrege, jetru, slezinu i za jačanje energetskih kanala celog tela.

Lekovita svojstva hajdučke trave su mnogobrojna. U narodnoj medicini se najčešće upotrebljava za ublažavanje bola i previjanje rana. Ubraja se u gorke čajeve, pa je odlična protiv želudačnih tegoba, kod nadimanja, otežanog varenja, za čišćenje organizma (naročito jetre i organa za varenje), regulisanje žuči, kod manjka apetita, problema sa cistama na jajnicima, neredovnih i bolnih menstruacija (u kombinaciji sa virkom), u menopauzi ublažava simptome valunga. Hajdučka trava je dobra i kao čaj za smirenje, protiv stresa i napetosti, jer daje snagu i sadrži vitamin C, pa doprinosi imunom sistemu čitavog organizma, zatim kao lek protiv prehlade, upale sinusa, u lečenju ranog stadijuma dijabetesa, kod upornog kašlja praćenog sekretom, za olakšanje kod alergija izazvanih polenom, prašinom. Za spoljnu upotrebu koristi se za ispiranje, kupke i obloge, za probleme sa hemoroidima, kod osipa i čireva, ispucale kože ruku, opekotina, uboja, raznih kožnih upala, psorijaze, ekcema, akni, a pomaže i majkama koje doje u lečenju ispucalih i bolnih bradavica.

Osetljivim osobama se preporučuje oprez pri korišćenju hajdučke trave, jer može izazvati alergijsku reakciju, dok trudnice treba da je izbegavaju u potpunosti, a upotreba velikih doza u dugim vremenskim periodima takođe može izazvati reakciju na koži u vidu osipa ili preosetljivosti na sunčeve zrake.

Hajdučka trava je veoma korisna i cenjena biljka, jer ima širok spektar delovanja, a čest je sastojak i raznih kozmetičkih proizvoda. Od nje možete napraviti sami i obloge za lice, koje će prijati masnom tipu kože, a recept za to nije komplikovan: potrebni su vam cvet hajdučke trave,  nevena i žalfije, po tri kafene kašike svake od ovih biljaka izmrvite i prelijete čašom vruće vode, procedite, a smesu upotrebite za obloge koji se drže 15- 20 minuta (čajem koji ostane se možete umiti). Takođe, čajem od hajdučke trave možete i napariti lice, time se ubrzava cirkulacija, otvaraju se pore, koža se oslobađa od toksina i priprema za dalji tretman pilingom i/ili maskom za lice.

Postoji puno raznih recepata za prirodne preparate koje možete napraviti sami, a svi oni koji nisu ljubitelji „kućne radinosti“ :-), mogu potražiti već gotove proizvode kojih je, na sreću, sve više na našem tržištu prirodne kozmetike. Šta god da odaberete- da li da pravite ili da kupujete, lekovita svojstva hajdučke trave su neosporna.