Štetni sastojci u kozmetici

Da li vaša dnevna (kozmetičko-higijenska) rutina izgleda ovako ili barem slično- umivanje gelom/ penom za lice, pranje zuba (naravno, pastom za zube), čišćenje lica tonikom, stavljanje antirida i hidrantne kreme? Tuširanje, pa mackanje mlekom za telo, pa dezodorans/stik, parfem. A tek šminkanje (za one koji se šminkaju  :-) ) : puder/tonirana krema, korektor, podloga za senku, senka, maskara, rumenilo, karmin/sjaj za usne itd. Pranje kose nije ništa manje složeno- šampon za teme i za vrhove, balzam, maska, serumi, prskalice, gelovi, lakovi... Sada zamislite količinu proizvoda koju u svakom trenutku (svaki dan) imamo na sebi...

A da li spadate u one koji pasionirano čitaju sastojke na poleđini svakog proizvoda? Ili tek povremeno? Da li koristite isključivo prirodnu kozmetiku ili se vodite (samo) onim „bez parabena/parafina/silikona“? Znate li šta znače sve te skraćenice i nazivi sastojaka ili makar za šta oni služe u određenom proizvodu? Ne? A šta mislite da li su štetni za naše zdravlje? Hmm...

Hajde da vidimo listu i dobijemo odgovore...

Formaldehid: kancerogeni sastojak, ima ga u proizvodima za negu kose i lakovima za nokte.

Naftni derivati: u ovu grupu spadaju razni sastojci, najpoznatiji je vazelin, zapušava kožu.

Paraben: koristi se kao konzervans, štetno deluje na hormone, ima ga u šamponima, kremama i maskama za lice, balzamima za kosu.

SLS: omogućava da šamponi, gelovi za tuširanje lepo pene, veoma je štetan.

Parafin: nalazi se u kremama za lice i ruke, mleku za telo, zatvara pore i uzrokuje stvaranje akni.

Silikonska ulja: ima ih u proizvodima za negu kose, štetnima se smatraju oni koji se ne rastvaraju u vodi, jer se talože na kosi i koži glave.

Sintetički mirisi: veoma je važno da se ne nalaze na vrhu liste sastojka, već na dnu- u najmanjoj koncentraciji, jer mogu izazvati alergije i hiperpigmentacije.

Mineralna ulja: derivati nafte, ima ih u uljima za bebe, hidrantnim kremama, balzamima za usne, zatvaraju pore i isušuju kožu.

Dibutil ftalat (DBP): sastavni deo lakova za nokte, veoma štetan.

Toluen: koristi se u lakovima za nokte i boji za kosu- zgušnjava je i produžuje joj vek trajanja, može biti uzrok problema sa disanjem i imunitetom.

Propilen glikol: nalazi se u dezodoransima, losionima posle brijanja, šamponima i kremama, iritira kožu i sprečava njenu regeneraciju.

Kako vam izgleda? Hoćete li sledeći put pogledati spisak sastojaka pre nego što nešto i kupite/ koristite? A ovo su samo neki od poznatijih sastojaka za koje je dokazano da su štetni... Lista verovatno još ide u nedogled...

Svakako da se ne možemo od svega zaštititi, zagađenje je svuda prisutno u našim životima (hrana, okruženje, stres... ), niti treba da odemo u krajnost i da se svega plašimo, ali možemo osvestiti neka znanja i povesti računa o onome što koristimo i tako umanjiti mogućnost za nastanak raznih problema u budućnosti.