Sve dobro već postoji u prirodi – glina

Glina u savremenoj kozmetici nije dovoljno zastupljena, pa je čak i nepravedno zanemarena. Mnogima je, nažalost, nepoznata njena lekovitost, kao i načini na koji se sve može upotrebiti.

Glina se u narodnoj medicini koristi već vekovima unazad i jedna je od onih prirodnih lekova koji leče različite tegobe, a da se može koristiti na dva načina – spolja i iznutra. Postoji puno različitih tipova gline, ali najpoznatije su bela, zelena i crvena glina. Zelena glina se koristi za unutrašnju upotrebu i za mešoviti i masni tip kože (naravno, pri kupovini uvek naglasite da li Vam je potrebna za unutrašnju ili spoljašnju upotrebu, jer se razlikuju u finoći), dok je bela više namenjena suvoj koži. Crvena glina se retko može naći kod nas, a pogodna je za oba tipa kože.

Jedan od najefikasnijih, najjeftinijih i potpuno sigurnih načina za detoksikaciju organizma jeste upravo glina. Ovaj fini prah se pomeša sa vodom, pa se u početku pije samo voda koja ostane kada se glina slegne na dno, dok se kasnije pije i sama glina. Na svakoj kutiji gline naći ćete uputstvo sa tačnim načinima na koji se ona koristi, kao i koliko bi ovakav tretman čišćenja trebalo da traje. Glina se ne zadržava u našem telu,  a skuplja sve štetne materije, masnoće i sve ono što se nataložilo u nama, jer ima veliku moć apsorbovanja. Idealno je da se ovakvi tretmani rade pred proleće i tokom jeseni. Pošto je glina bogata mineralima i oligoelementima, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom i silicijumom, njena dodatna vrednost je što je i važan izvor svih ovih minerala koji su potrebni za pravilno funkcionisanje različitih procesa unutar našeg organizma.

Kozmetički proizvodi poput karmina, pudera, korektora itd. u kojima je glina jedan od sastojaka su neuporedivo zdraviji za nas, ali takođe i dosta skuplji. Zbog prezasićenosti kože i netolerancije koju ona vremenom razvija zbog samog sastava preparata kojim je izlažemo, danas gotovo svi proizvodi imaju na etiketi oznaku „nekomedogeno“, odnosno „ ne zapušava pore“ i „ne izaziva alergije“. A to je veoma teško ispoštovati kod različitih vrsta pudera i uopšte podloga koji idu direktno na lice i na njemu ostaju po nekoliko sati tokom dana, a veoma često i duže, pa je glina sjajan osnov za sve proizvode te vrste.

 

Glina je idealna kao baza za spravljanje različitih obloga, maski za lice i tretmana za celulit. Pročišćava kožu, upija masnoće i tako čisti pore, poboljšava cirkulaciju i vrši blagu limfnu drenažu, a ima i antibakterijsko dejstvo, pa je brza pomoć kod nečiste kože, jer smiruje upalne procese. Glinom možete prati zube i kosu, a možete je sipati i u kupku i na taj način osloboditi telo stresa i umora.

 

Pored svega navedenog, glina ublažava i simptome prehlade, pomaže u lečenju akni, dermatitisa, seboreje, ekcema, šuge, opekotina i čireva. Korisna je i za probleme sa varenjem, ublažava bronhitis, astmu i alergije, pomaže kod tegoba izazvanih gastritisom i zapaljenjem debelog creva, zatim kod hronične upale uva i sinusa, reumatskih bolova, sportskih povreda, iščašenja i uganuća zglobova, kao i upale mišića.

 

Prilikom kupovine gline, pročitajte uputstvo za upotrebu i nikako je nemojte pripremati u metalnom posuđu, jer u dodiru sa metalom oksidira, već isključivo u plastičnim, keramičkim ili drvenim posudama.

 

Naposletku, glina ima toliko širok spektar upotrebe, da ćete sigurno naći i više nego dovoljno razloga da je koristite bez bojazni od alergija ili neželjenih drugih pojava.