Sve lepote nara

Nar ili šipak (lat. Punica granatum) podseća na crvenu pomorandžu ili jabuku prepunu koštica. Potiče iz predela koji se proteže od Irana do severne Indije, a odatle su ga stari Grci preneli na Mediteran. Još u antičko doba smatran je lekovitim i simbolom plodnosti zbog velikog broja semenki. Kasnije je sa Mavarima stigao u Španiju, pa je Granada čak po njemu dobila i ime.

U mnogim kulturama nar je veoma bitan u ishrani i u kozmetici. Tradicionalno se koristi u libanskoj, iranskoj, turskoj, grčkoj i indijskoj kuhinji, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi i u narodnoj medicini.

Jestivi delovi ploda koji sazreva u kasnu jesen ili početkom zime su sok i seme. Plod nara bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem. Sadrži i oko 15 grama šećera, zbog čega i ima taj karakterističan ukus.

Za sok nara dokazano je da je veći antioksidans od crnog vina, a i od zelenog čaja. Uzimanjem jedne čaše ovog soka dnevno smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšava cirkulacija, snižava krvni pritisak i sprečava ateroskleroza. Takođe, nauka je potvrdila da ulje semenki i fermentisani sok nara sprečavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate, ali potrebno je najmanje nekoliko meseci svakog dana piti po četvrtinu litra ovog soka da bi bilo poboljšanja. (Nar nije zamena za terapiju koju Vam je prepisao lekar!)

Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone koji sprečavaju različita oboljenja. Među njima su na posebnom mestu hormonski zavisni kanceri, kao što je karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primećeno je pozitivno delovanje kod pojave depresije i osteoporoze, a za ublažavanje tegoba u klimaksu dovoljno je uzimati jedan nar dnevno, jer se u njemu nalaze materije veoma slične estrogenima, što pozitivno utiče na nivo hormona.

Nar je koristan i pri lečenju posekotina, opekotina i drugih rana. Ukoliko redovno jedemo ovo voće, veoma brzo ćemo primetiti poboljšanje u izgledu kože, kose i noktiju, jer ubrzava cirkulaciju, a usporava starenje pošto je prepuno vitamina.

Na tržištu postoje i brojni kozmetički preparati koji sadrže ekstrakt nara u većoj ili manjoj meri, a pokazao se i kao odličan sastojak u kremama laganijih tekstura namenjenih masnoj i mešovitoj koži, jer hrani, a ne opterećuje kožu i ne zapušava pore. Ukoliko niste ljubitelj „kupovnih“ proizvoda, sok od nara može biti sastojak pilinga za telo (morska so, maslinovo ulje i sok od nara), maske za lice (npr. glina i sok od nara) ili se može jednostavno sipati na tufer i natapkati na lice.

Pošto nema puno svežeg voća u vreme kada nar zri, a odličan je kao zaštita od virusa, setite se nara i neka Vam bude deo ishrane tokom onih kišovitih i hladnih jesenjih i zimskih meseci.