Tradicionalni načini farbanja jaja

Ukoliko želite da se oprobate u farbanju jaja za Uskrs na tradicionalan način, prirodnim bojama, treba da znate da je lukovina najjednostavnija za to. Lukovina je ljuska od crnog luka i od nje se dobija divna crvenosmeđa boja jaja. Pored lukovine, za bojenje jaja možete koristiti i sledeće namirnice: cvetove kamilice, maslačka, zatim kurkumu u prahu ili list breze za žutu boju; crvenu mlevenu papriku za narandžastu boju; za crvenu boju – cveklu ili smrznute maline i kupine; list i ljusku oraha, list hmelja, jaku crnu kafu ili crni čaj za dobijanje smeđe boje; sok od borovnice za plavu boju; listove spanaća ili koprive za zelenu boju i sušene cvetove kantariona za bordo boju. Što veću količinu stavite, boja će biti „jača“.

Divne šare na jajima možete napraviti raznim listovima i cvetovima biljaka: od deteline, maslačka, bele rade, bokvice, paprati itd. U principu, sve što pronađete od biljaka da ima lep, dekorativni oblik, možete da iskoristite.

Na svako jaje prislonite jednu ili dve travke koje ste izabrali za ukrašavanje. Zatim svako posebno stavite u isečeni deo najlon čarape ili u tanku gazu i uvežete čvrsto tako da se biljke ne mrdaju. Tako uvijena jaja spustite u posudu u koju ste stavili lukovinu na dno (ili neku drugu namirnicu za dobijanje boje), prelijete hladnom vodom, sipate malo soli i sirćeta i stavite da se kuvaju. Nakon što voda provri, jaja kuvajte još pola sata na sasvim „tihoj vatri“. A kada su gotova, izvadite ih iz najlon čarapa i uklonite travke (ukoliko je neka posebno lepo zalepljena, možete i da je ostavite). Jaja ostavite da se prohlade, a zatim ih istrljajte krpom na koju ste sipali malo ulja radi postizanja sjaja i većeg intenziteta boje.


Umesto biljaka možete koristiti i jaču lepljivu traku isečenu u željeni oblik (cvet, srce, trougao, trakice itd.) i zalepljenu za jaja. Takođe, parče mrežaste vrećice ili najlon čipku možete da obmotate oko jajeta.

Ako volite da crtate i imate vešte ruke, jaja možete ukrasiti i voskom. Kapnete istopljeni vosak za dobijanje tačkica ili čačkalicom umočenom u vosak nacrtate neki oblik. Kada završite sa dekorisanjem, stavite jaja u posudu (u koju ste na dno stavili lukovinu ili drugo), sipate hladnu vodu i zatim ih kuvate na isti način kao i ova prethodno opisana. Vosak deluje isto kao i travke – sprečiće da se ljuska oboji na tim mestima.

Ovako ofarbana i oslikana jaja su originalna, lepa i bezbedna za jelo. Prepustite deci odabir travki ili isecanje oblika od traka i pripremanje korpica u koje ćete staviti gotova jaja i uživajte u ovim kreativnim aktivnostima i druženju.