U salati i na kosi...

Ako pomislite na sirće, pogodili ste.

To je onaj dodatak koji zelenoj salati daje svežinu, bez kojeg pečene paprike ne bi bile tako ukusne i slasne. Sastojak koji se koristi umereno, u malim količinama, da bi dao najbolje rezultate.
Bilo koje sirće; alkoholno, vinsko, jabukovo ili voćno, će dobro doći salati, a i kosi...koristite koje vam je najdraže.
Ipak, alkoholno ili belo se najčešce upotrebljava za čišcenje u domacinstvu ili konzerviranje hrane, dok su vinsko i jabukovo bogatijeg sastava i radije ih koristimo za salate i negu kose.

Od jabukovog sirćeta možemo napraviti prijatan i koristan napitak.
Pomeša se kašičica meda i kašičica sirćeta u čaši vode. Kada se med otopi, pijete taj napitak tokom dana u malim gutljajima izmedju ili za vreme obroka. Olakšava varenje, čisti ceo organizam i osvežava.

A kako deluje na kosu?
Ako se dodaje nakon pranja kose, u poslednje ispiranje (jedna kašika na 1/2 l vode) kosi daje sjaj i reguliše pH. Uklanja naslage minerala iz tvrde vode, dubinski čisti kosu i reguliše lučenje sebuma.
Rastvorom jedne čaše belog sirceta i jedne čaše hladne vode možete učvrstiti boju kose.

U kombinaciji sa sokom od limuna možete napraviti "sunčane" pramenove, posvetliti kosu.
Pomešajte jednaku količinu jabukovog sirceta i soka od limuna i to nanesite na kosu, ostavite da deluje 10-ak minuta. Efekat je bolji ako se kosa suši na suncu.

Tako jednostavan i dostupan sastojak sa toliko mogucnosti primene! :-)