Zdravi i negovani uz kantarionovo ulje

Kantarion ili latinski hypericum perforatum, naziva se još i gospina trava ili gorac. Ova korovska, višegodišnja zeljasta biljka, prepoznatljivih žutih cvetova, raste na osunčanim livadama, po obodima šuma i na travnatim delovima pored puta.

Upotreba kantariona je široko rasprostranjena zahvaljujući njegovim pozitivnim dejstvima na razne tegobe. Najpoznatija je svakako njegova uloga u lečenju opekotina, rana, posekotina, čireva i hemoroida i u ove svrhe se koristi kantarionovo ulje. Kantarionovo ulje možete jednostavno napraviti i kod kuće: potrebno je sto grama svežih kantarionovih cvetova (velikih i zrelih) i jedan litar biljnog ulja, najbolje hladno ceđenog maslinovog ulja. Cvetove operite hladnom vodom i ostavite da se preko noći osuše na mestu gde cirkuliše vazduh.Ujutru ih stavite u staklenu teglu ili flašu i prelijte uljem. Staklenu ambalažu zatvorite gazom presavijenom nekoliko puta i pričvrstite koncem. Ostavite da odstoji na suncu četrdeset dana. Nakon toga sadržaj procedite i prespite u neprovidnu staklenu posudu koja se hermetički zatvara. Tako dobijeno ulje od kantariona bi trebalo da ima crvenu boju i po tome znate da je pravilno pripremljeno i spremno za upotrebu.

Lekovito dejstvo kantarionovog ulja ispoljava se kod problema sa gljivicama, virusima i bakterijama. Zbog toga je ono idealno kao pomoć u lečenju raznih upala kože i sluzokože – kod ekcema, akni i bubuljica, hemoroida, vaginalnih infekcija, upale grla i ždrela, gnojne angine i dr. Takođe, oporavlja kožu od ožiljaka i fleka i pomaže u zaceljivanju rana i uboda insekata. Kantarionovo ulje se može koristiti i za kožu glave, jer sprečava njeno mašćenje i nastanak peruti, a hrani i neguje koren kose, pa na taj način sprečava i opadanje kose.

Kod unutrašnje upotrebe kantarionovog ulja treba biti oprezan zbog njegove interakcije sa raznim lekovima – može im promeniti ili neutralisati dejstvo. Zbog toga je važno da se posavetujete sa lekarom pre upotrebe kantarionovog ulja, ukoliko koristite bilo koje lekove.

Ovo ulje sprečava nadimanje, grčeve i želudačne tegobe, a koristi se i za zarastanje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i za smanjenje bola izazvanog gastritisom. U poslednje vreme sve se više koristi u lečenju blažih oblika depresije, zatim nesanice, poremećaja raspoloženja u menopauzi i sezonskih depresija izazvanih nedostatkom sunčeve svetlosti.

Kantarionovo ulje ublažava reumatske bolove i pomaže kod tegoba izazvanih proširenim venama, zatim kod gihta, otoka, podliva i vitiliga.

Oprez se preporučuje pri izlaganju sunčevoj svetlosti, jer spoljašnja upotreba kantarionovog ulja povećava mogućnost dobijanja opekotina od sunca, naročito kodosoba sa osetljivom kožom. Ne treba ga koristiti u trudnoći i tokom dojenja, jer ne postoje naučni podaci o upotrebi kantariona u ovim stanjima.

Ukoliko ne postoje prepreke za korišćenje kantarionovog ulja, budite sigurni da će Vam učiniti samo dobro i doprineti boljem celokupnom zdravstvenom stanju. A pošto mu cena uopšte nije visoka, eto još jednoga razloga, pored gore navedenih, da već sutra isprobate njegova lekovita dejstva.